Szegerdő

Photo by GiFMEN

Szegerdő a Kis-Balaton mai területének keleti oldalán helyezkedik el. A Vörsi és a Sós erdő közé ékelődik be a település. Az erdőbe "szegellő" helyiséget délről sík felszínű termőföldek, nyugatról és északról akác- fenyő- tölgyerdők és berek keletről az M 7-es autópálya veszik körül.

A község múltja csupán egy emberöltőnyi: Szegerdő 1925-ben települt. A Kéthely-Sáripusztán élő gróf Hunyady család a cselédeinek itteni birtokain, egy erdőirtáson adott házhelyet illetve,1-1,5 hektár földet. A Kéthely községhez tartozó „Szegerdőtelep” nevű külterületi lakott helyből Szegerdő néven községgé alakult 1947-ben.

1969. Július 1-jétől a Sávolyi Községi Közös Tanácshoz körzetesítették, 1990-től újra önálló település, melyet Szegerdő Község Önkormányzata vezet. A hivatalos ügyeket a társulásban működő körjegyzőség látja el, Sávoly székhellyel. Termelőszövetkezete 1959-ben alakult és 1963. január elsejétől csatlakozott a sávolyihoz, amely 1993-ig működött.

Ma az aranykorona értéken megvásárolt földeken, 450 hektáron a Darim Kft. Termel gabonaféléket és takarmánynövényeket. Családi vállalkozásban négyen művelnek 1-9 ha közötti területet.

1947-től társadalmi összefogással épített általános iskola működött Szegerdőn, mely 1970-ben egyesült a Sávolyi Általános Iskolával. Oktatási társulásban az iskolát ma is közösen működteteti Szegerdő, a sávolyi, a főnyedi és a szőkedencsi önkormányzatokkal.

2007 óta edzőterem és sportpálya áll az aktívan pihenők szolgálatában. A szabadidő kellemes eltöltését közpark, klubszoba, és hetente két alkalommal nyitva tartó könyvtár biztosítja. Az egészségügyi ellátást társulásban működteti a község, az orvos Sávolyról érkezik és hetente rendel. . A teleülés lélekszáma a 70-as évekhez képest közel 150 fővel csökkent, jelenleg 231 fő.

Photo by GiFMEN

A település öt utcája párhuzamos és merőleges elhelyezésű, folyamatosan beépített, rendezett faluképet mutat. A 104 lakás 93%-a vezetékes ivóvízzel van ellátva, és 1993 óta az ingatlanok 80-ához vezetéken jut el a gáz. Telefon minden negyedik lakásban van. A szennyvízcsatorna 2005-ben került átadásra és minden fürdőszobás lakás tulajdonosa igénybe veszi ezt a szolgáltatást

Az elmúlt két évben 14 házat külföldiek vásároltak meg, elsősorban nyári pihenés, kikapcsolódás céljából. A teljes közmű ellátottság, a csend, a szép táj, a barátságos környezet vonzza a pihenni szándékozókat.

A Szegerdőt Főnyeddel összekötő aszfaltos út a kis-balatonhoz vezet. Pár perc alatt elérhető a madármegfigyelő házikó, ahonnan a kis-balaton látványában és madaraiban gyönyörködhet az utazó